Αναταράξεις στην Κυβέρνηση από δηλώσεις του Στρος Καν

CLOSE WINDOW
Αναταράξεις πυροδοτούν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ντομινίκ Στρος Καν σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι,  πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος και οι αντιδράσεις από την τελευταία επίσκεψη της τρόικα.

Ο κ. Στρος Καν σε δηλώσεις του....
 στο γαλλικό "Canal+" στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, δυο μήνες μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Το θέμα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", η οποία αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο κ. Στρος Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε την ιδέα προσφυγής στην Ελλάδα στο ΔΝΤ εκείνος του είχε απαντήσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση την μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μια χώρα της Ευρωζώνης.

Ο δημοσιογράφος του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, από την Ουάσιγκτον σχολίασε: "Το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου είχα επιβεβαιώσει πια ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς για το Ταμείο. Ήταν πλέον επιβεβαιωμένο από μας. Απλά ήρθε η διάψευση πολύ σκληρή από τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιοδικό 'Time', που αναγκαστήκαμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ο καθένας στον εαυτό του μήπως οι πληροφορίες δεν είναι σωστές. Είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα εκείνο το διάστημα από ένα φίλο διπλωμάτη που μου είπε, μίλησαν πάλι, ο Στρος Καν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και νομίζω ότι έχει καθοριστεί το πλαίσιο".

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση με ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή, αργά το βράδυ του Σαββάτου, εμμέσως, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του επικεφαλής του ΔΝΤ.

"Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης -αναφέρει ο κ. Πεταλωτής στην ανακοίνωση- και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ν' αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009. Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν".

Στην κυβέρνηση, υπάρχει αναστάτωση μετά την αποκάλυψη καθώς ο πρωθυπουργός την ίδια περίοδο που συζητούσε με τον κ. Στρος Καν το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ, επισήμως και με κατηγορηματικό τρόπο διέψευδε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" τόνισε ότι μετά τις εκλογές είχε ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και μάλιστα ο πρωθυπουργός το είχε αφήσει να εννοηθεί σε μια από τις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, "η συζήτηση γινόταν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ" μόλις αποκαλύφθηκε το "μέγεθος των προβλημάτων". "Δεν είχε αποφασισθεί τότε να πάμε στο ΔΝΤ και τελικά η κατάληξη ήταν, μετά το Νταβός, να δρομολογηθεί η διαδικασία. Εσείς το θεωρείτε ότι είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα, εγώ δεν το θεωρώ τόσο μείζον πολιτικό πρόβλημα, το θεωρώ πολύ φυσιολογικό στις συζητήσεις που γινόταν τότε" τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή : Megatv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.