Αυξημένη η τουριστική κίνηση αναμένεται στην Ελλάδα φέτος σε σχέση με πέρσυ

Σαν «όαση στην έρημο» τα πρώτα δειλά σημάδια επανόδου της τουριστικής κίνησης ενόψει της έναρξης της θερινής σεζόν. Εντός ενός κλίματος δυσαρέσκειας και έντονης αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι ενισχυμένες προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αττικής δίνουν μία «νότα» αισιοδοξίας στην ψυχολογία των Ελλήνων, η οποία έχει πιάσει «πάτο».

Οι τουριστικοί φορείς δίνοντας τις εκτιμήσεις τους για τον ελληνικό τουρισμό κατά το τρέχον έτος επεσήμαναν ότι το 2011 θα είναι πιο αποδοτικό από το 2010 μεν, αλλά με τις προβλέψεις να κινούνται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου δε. Με άλλα λόγια δηλαδή παράγοντες του κλάδου εμφανίζονταν συγκρατημένοι και αμφινταλαντευόμενοι σχετικά με το κατά πόσο εν μέσω δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας ο τουρισμός θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αλώβητος της κρίσης. Για αυξημένες προκρατήσεις σε επίπεδο διανυκτερεύσεων ως προς την καλοκαιρινή σεζόν, η οποία ξεκινά το Μάϊο και τελειώνει το Σεπτέμβριο, κάνει λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής, κ. Γιάννης Ρέτσος.
 Όπως τόνισε ο ίδιος στο "R" με την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβουν χώρα περαιτέρω επεισόδια στην Αθήνα - τα οποία δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό - τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για άνοδο της τάξεως του 10% στις προκρατήσεις κατά τους παραπάνω τέσσερις μήνες της θερινής σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής, η ανοδική τάση δικαιολογείται εν μέρει, καθώς οι Έλληνες επιλέγουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να κάνουν τα ταξίδια τους. Για αυτό το λόγο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα στο χώρο του τουρισμού, χώρια των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα οποία είχαν θετική, αν και προσωρινή έκβαση για την ελληνική τουριστική κίνηση. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει σε τι ποσό εσόδων απαντά το 10% της ανόδου της τουριστικής κίνησης, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Ρέτσος οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν χαμηλώσει πολύ τις τιμές, με αποτέλεσμα ανάλογα να είναι και τα έσοδα.

Ο κ. Ρέτσος έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι ο εσωτερικός τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» του κλάδου, ενώ υπογράμμισε την αντίθετη εικόνα που παρουσιάζει η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι και οι Άγγλοι είναι οι πρώτοι στη «λίστα» με τους τουρίστες που επιλέγουν Ελλάδα ως τον τουριστικό τους προορισμό. Και κάτι άλλο που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση. Ακόμη και η γερμανική ταξιδιωτική αγορά καταγράφει θετικό πρόσημο, γεγονός το οποίο δεν ίσχυε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Στον αντίποδα, ο κ. Ρέτσος δεν «βλέπει» φως ενόψει των διακοπών του Πάσχα, όπου η τουριστική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πληροφορίες θέλουν την πλειονότητα των ξενοδόχων στα νησιωτικά μέρη της Ελλάδας να υποστηρίζουν ότι παρόλο που το Πάσχα «κοντοζυγώνει», ωστόσο η ταξιδιωτική αγορά δεν έχει ακόμη κινηθεί. Σε όλους τους προορισμούς της χώρας οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων δηλώνουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων στις ίδιες ή καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να περάσουν το φετινό Πάσχα σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Η «μουδιασμένη» τουριστική αγορά είναι απόρροια της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα μας. Η στενότητα των οικονομικών δυνατοτήτων των Ελλήνων δεν αφήνει τα κατάλληλα περιθώρια για τουριστικούς «πειραματισμούς». Από την άλλη η αβεβαιότητα για αν τα χρήματα θα υπάρχουν στη  τσέπη και αύριο επιφέρει διστακτικότητα στις κρατήσεις από τους Έλληνες, καθώς δεν μπορούν να κάνουν οικονομικό προγραμματισμό λόγω των μέτρων, όπως για παράδειγμα οι διαδοχικές περικοπές στους μισθούς και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι φήμες ότι έρχονται νέες ανακοινώσεις που θα συρρικνώσουν τα εισοδήματα.
Σε γενικές γραμμές πάντως, με μεικτά «σινιάλα» τροφοδοτούν την ελληνική τουριστική αγορά οι προβλέψεις των αρμοδίων για τη φετινή χρονιά, η οποία παρόλο που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο σε σχέση με τα έτη 2010 και 2009, αντίστοιχα, ωστόσο παρατηρείται συγκρατημένη αισιοδοξία και έντονη επιφυλακτικότητα. Όπως επεσήμανε ο κ. Γιάννης Ρέτσος «οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ανάμεικτες». Σύμφωνα με τον ίδιο ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να κινηθεί μεταξύ του -5%-+5% από άποψη πληρότητας, ποσοστό που διαφοροποιείται από το αντίστοιχο του περασμένου έτους, όταν λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν κορυφαίοι ξενοδόχοι έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 15%-20% της τουριστικής κίνησης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ελλάδος, κ. Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι το 2011 αναμένονται σαφώς καλύτερες εξελίξεις συγκριτικά με το 2010 και το 2009, διατηρώντας, ωστόσο κρατά μικρό καλάθι, καθώς, όπως διευκρίνισε οι εξελίξεις στην Ελλάδα «καλπάζουν», ενώ η αβεβαιότητα αποτελεί το χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Όλοι οι τουριστικοί φορείς συμφωνούν στο εξής: Ο τουρισμός είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.