Μετά την έκτακτη σύνοδο αναλαμβάνει η στρατιωτική δράση

Έκτακτη σύνοδος των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας με θέμα συζήτησης την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και με τη συμμετοχή ηγετών από την Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «μέσα σε ώρες» από την αποπεράτωση της Συνόδου. Την ίδια ώρα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν τη Βεγγάζη ενώ αναφέρουν και την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους στην περιοχή.Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει με "μια φωνή" για το θέμα της Λιβύης.
Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη “κάθε απαραίτητου μέτρου” προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της Λιβύης.
Χθες σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Μουαμάρ Καντάφι ότι εάν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν ως μέλος ενός διεθνούς συνασπισμού, επισημαίνοντας ωστόσο πως η όποια δράση θα αφορά αποκλειστικά την προστασία των πολιτών και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις από τις ΗΠΑ.
"Ο Καντάφι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα περίχωρα της Βεγγάζης, την Αζνταμπίγια, τη Μισράτα και τη Ζαουίγια, να αποκαταστήσει τη παροχή νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού σε όλες τις περιοχές" είπε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το ψήφισμα του θα εφαρμοστεί με στρατιωτική δράση.
Λίγες μόνο ώρες έπειτα και από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των αντιφρονούντων και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Μάλιστα το πρωί του Σαββάτου το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι Νατοϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας του είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση.
Επίσης πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναπτύσσονται στη Μεσόγειο, ενώ η Δανία και ο Καναδάς δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν στις επιχειρήσεις με τη συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να παραχωρούν τις βάσεις τους.
Επιπλέον η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία θα είναι μεταξύ των κρατών που θα λάβουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ ήδη παρέχει 24ωρη παρακολούθηση στη Λιβύη με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη Awaks.
Από την πλευρά της η Ελλάδα αποφάσισε χθες την πλήρης εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, υπό την προυπόθεση να υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Ελευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.