Κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η καταστροφή που προκάλεσε στην Ιαπωνία ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε. Όχι μόνο οι εικόνες της καταστροφής αλλά κυρίως οι αριθμοί των νεκρών και των αγνοούμενων.
Ο απολογισμός από τις 12 περιφέρειες της χώρας που «χτύπησαν» ο εγκέλαδος και το τσουνάμι σοκάρει την Υφήλιο. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000, ήδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 4.000 ανθρώπων, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 23.200 ψυχές. Αλλά όλοι αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή.
Υπάρχει όμως και ένας αριθμός που σκορπά ελπίδα. 15.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους, άνιση, μάχη, αναζητώντας το θαύμα. Ψάχνοντας δηλαδή για επιζώντες στις ισοπεδωμένες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που «κατάπιε» το τσουνάμι.
Περισσότερες από 12 περιοχές θρηνούν τους νεκρούς τους και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους για εκείνους που η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται, τέσσερις μέρες μετά την καταστροφή.
Ακολουθεί αναλυτικά ο απολογισμός των νεκρών ή αγνοούμενων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης:
Περιφέρεια Μιγιάγκι
- Τουλάχιστον 785 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους σε πόλεις όπως οι Κεσενούμα, Ιγκασιματσουμπάρα και Σεντάι. Σύμφωνα, όμως, με τις τοπικές αρχές, μόνο στην περιφέρεια Μιγιάγκι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
- Περίπου 2.000 πτώματα εκβράστηκαν σε δύο ακτές, μεταξύ των οποίων και στις πόλεις Μιναμισανρίκου και Ισινομάκι.
- Στην πόλη Οναγκάβα έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα.
- Η Μιναμισανρίκου είναι μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αλλά μετά το τσουνάμι αγνοούνται 10.000 και εκτιμάται πως δύσκολα θα βρεθούν ζωντανοί.
Περιφέρεια Ιουάτε
- Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 574 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των θυμάτων στις πόλεις Οφουνάτο και Ρικουζεντακάτα.
- Η πόλη Ρικουζεντακάτα έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους και σχεδόν "εξαφανίστηκε", σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων. Το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει.
- Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000.
Περιφέρεια Φουκουσίμα
- Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 420 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων στις πόλεις Ιουάκι και Μιναμισόμα, ενώ αγνοούνται περίπου 1.200 άνθρωποι.
Στην περιφέρεια του Τόκιο υπάρχουν 7 νεκροί. Στην Τσίμπα 15 και στην Ιμπαράκι 19. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Αομόρι, 4 στην Τοτσίγκι, 3 στην Καναγκάουα, 1 στο Χοκάιντο, 1 στη Γιαμαγκάτα και 1 στη Γκούνμα.
Το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι.
Τέσσερις μέρες μετά την καταστροφή, τίποτα δε θυμίζει την Ιαπωνία όπως ήταν. Η αντιπαραβολή των εικόνων προκαλεί μόνο σοκ και δέος...
Την ίδια ώρα, η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι, οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά".
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ.
Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.
Βοήθεια από τη Μόσχα
Οι Ιάπωνες είναι ένας λαός της συνήθειας. Και ακόμη μπροστά σε μια τόσο τραγική στιγμή, όταν πόλεις ολόκληρες έχουν εξαφανιστεί και χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή του, όταν ο πυρηνικός εφιάλτης έχει «ξυπνήσει», προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Κάθονται στην ουρά για ένα τηλέφωνο, για να πάρουν το τρένο, για να ψωνίσουν στο σουπερ μάρκετ, για να αγοράσουν βενζίνη. Και ας ζουν ακόμη τον πόνο και την τραγωδία. Και ας ζουν, σε πολλές περιοχές, χωρίς ρεύμα.
Λόγω της κατάστασης στα πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα, την Οναγκάουα και το Τοκάι, που συνήθως παρέχουν το 3.5% της ηλεκτροδότησης της χώρας, πολλές περιοχές βυθίζονται στο σκοτάδι.
«Μπορούμε να κατευθύνουμε στο προσεχές μέλλον από το δίκτυό μας περίπου 6.000 μεγαβάτ προς στην Ιαπωνία. Προτιθέμεθα επίσης να αυξήσουμε την παράδοση άνθρακα», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία με 200.000 τόνους φυσικού αερίου σε υγρή μορφή τον Απρίλιο και το Μάιο.
ΠΗΓΗ : News IT
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.