Tην πέρασε την γραμμή ή όχι ;


Η τεχνολογία έχει κάνει γιγάντια άλματα προόδου, ωστόσο φαίνεται ότι ενώ μπορεί να στείλει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι και να χωρέσει μερικές χιλιάδες βιβλία σε έναν μικροσκοπικό υπολογιστή δεν έχει καταφέρει να βρει μια μέθοδο ικανή να ξεκαθαρίζει το προαιώνιο ποδοσφαιρικό ερώτημα «πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος ή όχι;»...
Πλέον δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια εβδομάδα που να περάσει χωρίς να διαπιστωθεί κάποια κραυγαλέα περίπτωση διαιτητικού λάθους σε φάση εξαιρετικής δυσκολίας και ταχύτητας στη γραμμή του τέρματος. Ηταν μέσα ή έξω; Πέρασε ή όχι;

Το περασμένο Σάββατο η Διεθνής Επιτροπή (International Board) της FIFA απέρριψε… ευγενικά όλες τις προτάσεις που εξέτασε για χρήση τεχνολογίας στη γραμμή της εστίας. Στην 125η ετήσια συνεδρίαση της αρχαιότερης επιτροπής (από το 1886 είναι η μόνη αρμόδια για τις αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου) στο Νιούπορτ της Ουαλίας, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η χρήση των ειδικών κολάρων που φορούν οι ποδοσφαιριστές για να προστατεύονται από το κρύο, καθώς επίσης και ότι τα κολάν για τους προσαγωγούς θα πρέπει να είναι ίδιου χρώματος με το παντελονάκι.

Η σημαντικότερη απόφαση όμως, είναι μια… μη απόφαση. Επειτα από ενδελεχή έρευνα η εν λόγω Διεθνής Επιτροπή αποφάνθηκε ότι καμία τεχνολογική πρόταση δεν την καλύπτει ακόμη στο θέμα «πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή». Ωστόσο αποφάσισε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ερευνών στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2012.

Το γεγονός ότι στις δέκα εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της FIFA, δεν υπάρχει η «Hawk-Εye», η οποία καλύπτει τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις, έχει προκαλέσει αρκετές φήμες που έχουν να κάνουν με τις «θολές» απαιτήσεις της FIFA.

«Η διεθνής ομοσπονδία αγοράζει χρόνο» είπε ο εκπρόσωπος της διεθνούς ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών FIFPro κ. Τάις Τούμερς και δημοσιοποίησε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις σχολιάζοντας: «Παραδοσιακά κινείται αργά η FIFA, ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα το έχει παρακάνει»...

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής της FIFA, διεξήχθη για τη γερμανική Μπουντεσλίγκα η αναμέτρηση του Αμβούργου με τη Μάιντς (2-4), όπου οι γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Μαρσέλ Γιάνσεν, το οποίο χαρακτηρίστηκε «γκολ του Γουέμπλεϊ» (σσ. παραπέμποντας στο περιβόητο γκολ-φάντασμα του Τζεφ Χαρστ στην παράταση του τελικού του Μουντιάλ 1966 Αγγλία - Δ. Γερμανία 4-2) από τον εκφωνητή της γερμανικής τηλεόρασης.

«Εδώ και χρόνια ζητάμε τη χρήση τεχνολογίας. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το ανέκδοτο» τόνισε ο τεχνικός του Αμβούργου κ. Αρμιν Φε παρά το γεγονός ότι η ομάδα του ήταν εκείνη που ευνοήθηκε στη συγκεκριμένη επίμαχη φάση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.