Σε διαρκή συναγερμό για τον ιό της γρίπης!


Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης Α την τελευταία εβδομάδα. Ήδη η Ελλάδα «μετρά» 62 νεκρούς από επιπλοκές της γρίπης, μεταξύ των οποίων είναι
και ένα 14χρονο κορίτσι. Την ίδια στιγμή, 110 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ για τον ίδιο λόγο 208 άτομα έχουν χρειασθεί εντατική νοσηλεία από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.
Πιο «ευάλωτη» στη γρίπη είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα (5 περιστατικά ανά 100.000, όταν στην Αττική είναι 2 ανά 100.000 πληθυσμού). Επιπλέον, 8 στα 10 σοβαρά περιστατικά αφορούν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνιοι ασθενείς, παχύσαρκοι, έγκυες), αλλά και σε άτομα που «αδιαφόρησαν» με τα συμπτώματα και καθυστέρησαν να λάβουν έγκαιρα αντιική θεραπεία.
ΣύσκεψηΤα παραπάνω στοιχεία παρουσιάσθηκαν χθες στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας για την επιδημιολογική πορεία της γρίπης υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και το γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο. Όπως προκύπτει, το 58% των ασθενών οι οποίοι έχουν νοσηλευθεί στην εντατική είναι άνδρες, το 75% είναι ηλικίας 30 - 65 ετών, για το 63% υπήρχε σύσταση για εμβολιασμό κατά της νόσου, αλλά μόλις το... 3,1% είχε εμβολιαστεί! Επιπλέον, κανένας από τους ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης δεν είχαν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι για το 75% από αυτούς υπήρχε σύσταση για εμβολιασμό.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού και τον λοιμωξιολόγο του Κέντρου Σωτήρη Τσιόδρα, η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης Α (Η1Ν1) και υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα μείωση στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με τη νόσο. Όπως ανέφεραν, τα περιστατικά γρίπης είναι φέτος χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της περυσινής πανδημίας, αλλά λίγο υψηλότερα από εκείνα τα οποία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009.
Εμβόλιο Η κ. Κρεμαστινού ανέφερε, επίσης, ότι το στέλεχος του ιού που προκαλεί την επιδημία περιλαμβάνεται στο εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλου διευκρίνισε ότι το φετινό εμβόλιο κατά του ιού Α(Η1Ν1) δεν περιλαμβάνει ανοσοδιεγερτικό, το οποίο είχε «ενοχοποιηθεί» για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πανδημικού εμβολίου.
Έκκληση στους πολίτες να συμβουλεύονται και να εφαρμόζουν τις οδηγίες των γιατρών απηύθυνε, χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. «Είμαστε φωνή ευθύνης και όχι πανικού», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή :Ημερησία onLine

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.