Θύελλα για τις «αποδείξεις» στα παραφυσικά φαινόμενα !!!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου επιστημονικού φεστιβάλ της Βρετανίας τρεις επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι διαθέτουν αποδείξεις για τη δύναμη της τηλεπάθειας και την ύπαρξη μετά θάνατον ζωής.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες, επιφανή μέλη του βρετανικού επιστημονικού κατεστημένου, κατηγόρησαν τους διοργανωτές του φεστιβάλ, τη Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (ΒΑ), μία φιλανθρωπική οργάνωση που συμπληρώνει φέτος 175 έτη ζωής, ότι επιχειρεί να προσδώσει αξιοπιστία σε αναξιόπιστες θεωρίες σχετικά με τα παραφυσικά φαινόμενα - και μάλιστα παραβίασε κάθε κώδικα δεοντολογίας επιτρέποντας στους τρεις «αιρετικούς», τον βιολόγο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ, τον γιατρό Πίτερ Φένγουϊκ και την ψυχολόγο Ντέμπορα Ντέλανοϊ, να παρουσιάσουν τις έρευνές τους χωρίς αντίλογο.
«Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι απλώς χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Πίτερ Άτκνις, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κάνοντας λόγο για «τσαρλατανισμούς» και «φαντασιοπληξίες». Άλλοι συνάδελφοί του, πάντως, εμφανίστηκαν λιγότερο απόλυτοι, λέγοντας πως η συζήτηση των θεμάτων αυτών είναι θεμιτή, υπήρχε όμως τόσο μεγάλη έλλειψη ισορροπίας στο πάνελ που ήταν σαν να προσκαλείς ομιλητές οι οποίοι υποστηρίζουν τη Θεϊκή Δημιουργία του κόσμου χωρίς να έχεις προσκαλέσει και οπαδούς της εξελικτικής θεωρίας.


Ζήτημα ισορροπιών
«Το κατά πόσο τα παραφυσικά φαινόμενα αποτελούν μια πραγματικότητα είναι μια πνευματική συζήτηση. Σημασία όμως έχει η αρχή. Αν το θέμα ήταν οι φυλές και η ευφυΐα και υπήρχαν μόνο τρεις άνθρωποι που να υποστηρίζουν ότι μία φυλή είναι λιγότερο ευφυής από τις άλλες, αυτό θα ήταν σκάνδαλο».
Από την πλευρά της, η Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης υπερασπίστηκε την επιλογή της, σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις που θεωρούνται βάσιμες από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, με μόνη προϋπόθεση να γίνονται με αποδεκτό τρόπο».

Οι έρευνες που πυροδότησαν τον καβγά

1. Τηλεπάθεια

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως τους έχει συμβεί να σκέπτονται κάποιον φίλο ή συγγενή και αυτός να τους τηλεφωνεί. Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για σύμπτωση, επισημαίνοντας ότι οι φορές που σκεπτόμαστε κάποιον και αυτός δεν τηλεφωνεί είναι πολύ περισσότερες. Ο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ, ένας ανεξάρτητος βιολόγος ο οποίος χρηματοδοτείται από το Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ, θέλησε να τους διαψεύσει. Ο Σέλντρεϊκ ζήτησε από 63 εθελοντές να επιλέξουν ο καθένας τέσσερις φίλους. Κατόπιν διάλεξε τυχαία έναν φίλο να τηλεφωνήσει στον εθελοντή σε μια προκαθορισμένη ώρα. Ο εθελοντής κλήθηκε να ταυτοποιήσει τον καλούντα τη στιγμή που σήκωνε το τηλέφωνο. Από τύχη και μόνο, είπε ο Σέλντρεϊκ, ο καλούμενος θα έπρεπε να «πετύχει» τον καλούντα μία στις τέσσερις φορές. Το ποσοστό της επιτυχίας όμως άγγιξε ακόμα και το 45%. Οι επικριτές του Σέλντρεϊκ καταγγέλλουν πως οι μέθοδοί του έχουν πολλά «κενά». Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως μεταξύ των ονομάτων που αποδέχθηκαν την ύπαρξη ή τουλάχιστον την πιθανότητα της ύπαρξης της τηλεπάθειας φιγουράρει ένας Σίγκμουντ Φρόυντ και μία Μαρία Κιουρί.

2. Μετά θάνατον ζωή

Η δεύτερη έρευνα που εξαγρίωσε πολλούς Βρετανούς επιστήμονες διεξήχθη από τον Πίτερ Φένγουικ, έναν νευροψυχίατρο που ενδιαφέρεται για τις επονομαζόμενες «near-death experiences», τις «επιθανάτιες εμπειρίες». Οι εμπειρίες αυτές, πιστεύει, μπορούν να προσφέρουν αποδείξεις για την ύπαρξη μιας μετά θάνατον ζωής. Ο Φένγουικ λέει πως πολλοί ετοιμοθάνατοι βλέπουν οράματα με νεκρούς φίλους και συγγενείς τους να τους καλωσορίζουν στη μετά θάνατον ζωή. Υποστηρίζει επίσης ότι συχνά ο ετοιμοθάνατος «επισκέπτεται» ένα αγαπημένο του πρόσωπο, είτε στον ύπνο του είτε ως όραμα, τη στιγμή του θανάτου του. Έχει επίσης καταγράψει διάφορα περίεργα περιστατικά, όπως ρολόγια που σταματούν και έντονες λάμψεις τη στιγμή του θανάτου. Οι επικριτές του απορρίπτουν τα πάντα κάνοντας λόγο για ένα κράμα υπερβολών, παραισθήσεων και συμπτώσεων.

3. Παραφυσικά φαινόμενα

Η τρίτη εισηγήτρια που ενόχλησε με την παρουσία της ήταν η Ντέμπορα Ντέλανοϊ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νόρθαμπτον. Η Ντέλανοϊ παρουσίασε μια επισκόπηση όσων ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 30 χρόνια για τα παραφυσικά φαινομένα καθώς και μια δική της έρευνα, στην οποία ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να προσπαθήσουν να εξάψουν ή να ηρεμήσουν ένα άλλο άτομο μόνο με τη σκέψη. Προκειμένου να διαπιστώσει αν το κατάφεραν, μέτρησε την ηλεκτρική δραστηριότητα στην επιδερμίδα του ατόμου-στόχου, με τον ίδιο τρόπο που κάνει τις μετρήσεις του ο ανιχνευτής ψεύδους. Όπως είπε η Ντελανοέ, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν υψηλότερα από εκείνα που μπορεί να αποδοθούν στην τύχη. Οι περισσότεροι Βρετανοί επιστήμονες, ωστόσο, απλώς αντέδρασαν με γέλια...

http://politicsgr.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.