Το ότι υπάρχουν πάρκα για τις κεραίες .. δεν το ξερα !!

Ενα πρόβλημα με την αίσθηση του μέτρου το έχουμε ως χώρα και η υπόθεση των υποδομών για τα ασύρματα δίκτυα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερα από 100 πάρκα κεραιών και σημεία εκπομπής, καθένα από τα οποία καταλαμβάνει μια αξιοσέβαστη έκταση. Οι σύμβουλοι του υφυπουργού Υποδομών Σπ. Βούγια, που εν όψει και της ψηφιακής τηλεόρασης έπρεπε να ρίξουν μια ματιά στο θέμα, μάλλον εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν πως υπάρχουν πάρκα που εκτείνονται σε 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Μάλλον κάτι δεν γίνεται καλά.
Δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και με τις νέες υπηρεσίες που όλο θέλουμε να έρθουν και στη χώρα μας και όλο κάπου σκαλώνουν.
Η τεχνολογία WiMax
Για παράδειγμα, η τεχνολογία WiMax, που με την εγκατάσταση κεραιών σε απομακρυσμένα σημεία δίνει τη δυνατότητα παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών σε μη προνομιούχες γεωγραφικές περιοχές, σκαλώνει, μεταξύ άλλων, στη χωροθέτηση των πάρκων αλλά και στο προβληματικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας για την αδειοδότηση των κεραιών.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη φύλαξη τόσο μεγάλων-σε έκταση περιοχών. Συχνά πυκνά είναι τα παράπονα για παρεμβολές, στις συχνότητες γίνεται χαμός κατά το κοινώς λεγόμενο, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης κάθε κεραίας και υπάρχουν και οι εν πολλοίς δικαιολογημένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν κάθε λίγο και λιγάκι να ξεφυτρώνει στο βουνό ψηλά εκεί, άλλη μια κατασκευή κεραίας.
Κάνοντας μια έρευνα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι αρμόδιοι διαπίστωσαν πως αυτό που εμείς ονομάζουμε «πάρκο κεραιών» σε κάποιες χώρες δεν είναι παρά μια... σεμνή και ταπεινή εγκατάσταση, που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Ενας κατάλληλα εξοπλισμένος πυργίσκος συγκεντρώνει όλα τα κεραιοσυστήματα και τον εφεδρικό εξοπλισμό, κάθε κεραία έχει... ονοματεπώνυμο, ο έλεγχος είναι διαρκής και εύκολος και κανένας δεν έχει λόγο για παράπονα και ανησυχίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 4 θέσεις όπου λειτουργούν σήμερα κεραίες. Πρόκειται για τους Λιγγιάδες Ιωαννίνων, τα Ακαρνανικά, το Χλωμό Φθιώτιδας και, τέλος, το κέντρο εκπομπής στην Αίγινα.
Βούγιας: Νοικοκύρεμα
«Σκοπός μας είναι το νοικοκύρεμα της άναρχης κατάστασης στον τομέα των κεραιών, με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των πολιτών και με γνώμονα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα», λέει ο Σπ. Βούγιας.
Ειδικότερα για τα πάρκα κεραιών λέει πως «καταστάσεις όπως αυτή που επικρατεί σήμερα στον Χορτιάτη πρέπει πλέον να συμμαζευτούν. Εξετάζουμε τις διεθνείς καλές πρακτικές με στόχο τη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαίσιου που θα ορίζει με σαφή τρόπο την οργάνωση και λειτουργία των πάρκων κεραιών».
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, το «νοικοκύρεμα» θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των αναγκών που έχουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για την εγκατάσταση νέων ασύρματων υποδομών και των ανησυχιών που εκφράζει μερίδα των πολιτών για τις κεραίες εντός των κατοικημένων περιοχών.
Οπως φαίνεται, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που -με καθυστέρηση πολλών ετών- βρίσκει πια το δρόμο για τη Βουλή, θα επιχειρεί να μειώσει δραστικά το χρόνο για την αδειοδότηση των νέων κεραιών, ο οποίος σήμερα ξεπερνά ακόμη και τους 24 μήνες.

Πηγή :enet gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.