Περιμένοντας το 2012

Ο ήλιος έστειλε ξαφνικά προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας, με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, μια τρομερά ισχυρή έκλαμψη ακτινοβολίας, τη μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε
 ορισμένες περιοχές της Γης, καθώς συγκρούεται με το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Η έκρηξη, που πήγασε από μια ηλιακή κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου, η οποία συνεχώς μεγαλώνει έκτοτε, συνίστατο κυρίως σε υπεριώδη ακτινοβολία και καταγράφηκε από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για γεωμαγνητικές καταιγίδες, ενώ το φαινόμενο μπορεί να πυροδοτήσει έντονο σέλας πάνω από τον βόρειο πόλο. Η Κινεζική Μετεωρολογική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ήδη υπήρξαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Κίνα.

Το 1972 μια γεωμαγνητική καταιγίδα "έριξε" το δίκτυο τηλεφώνων της πολιτείας του Ιλινόις, ενώ το 1989 ένα παρόμοιο φαινόμενο προκάλεσε ολικό "μπλακ-άουτ" στην επαρχία Κεμπέκ του Καναδά.

Αυτού του τύπου τα ηλιακά φαινόμενα προκαλούνται από την αιφνίδια απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Η NASA ταξινομεί αυτές τις μαγνητικές εκρήξεις στις κατηγορίες A, B, C, M και Χ, με κάθε μια κατηγορία να έχει δεκαπλάσια ισχύ από την προηγούμενη. Το νέο φαινόμενο ανήκει στην ανώτατη και πιο ισχυρή κατηγορία Χ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι ο ήλιος μας "ξυπνάει" για τα καλά και πάλι μετά από μια πολυετή περίοδο "ησυχίας". Η NASA εκτιμά ότι παρόμοιες εκρήξεις μπορεί να συμβούν και τις επόμενες δύο μέρες.

Τα πρώτα στοιχεία από τα διαστημικά σκάφη Stereo-B και Soho δείχνουν ότι η ενεργειακή έκρηξη συνοδεύτηκε από μια ταχεία και μέτριας λάμψης εκτίναξη στεμματικής μάζας (ροής φορτισμένων σωματιδίων) από τον ήλιο.
Πηγή : SKAI GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.