Κατασκοπευτικοί δορυφόροι από ΗΠΑ και Γερμανία.



Παρά την έντονη αντίθεση της Γαλλίας, οι ΗΠΑ και η Γερμανία αναπτύσσουν από κοινού και σε κλίμα μυστικότητας, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα, που διέρρευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας των δορυφόρων, ονομάζεται HiROS και προβλέπει τη δημιουργία ενός απροσδιόριστου αριθμού δορυφόρων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, ικανών να διακρίνουν αντικείμενα 50 εκατοστών,...
να στέλνουν τις εικόνες τους στη Γη πολύ γρηγορότερα απ' ότι οι σημερινοί δορυφόροι ή ακόμη και να τραβούν υπέρυθρες φωτογραφίες τη νύκτα.
Η χρήση των δορυφόρων, επισήμως, δεν θα σχετίζεται με στρατιωτικούς σκοπούς, άλλωστε το 70% των δυνατοτήτων τους θα πωληθεί σε ιδιώτες, το πρόγραμμα όμως, θα βρίσκεται στην πραγματικότητα "υπό τον πλήρη έλεγχο" των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) και της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας (DLR).

Από τα τηλεγραφήματα, που διέρρευσαν στη Wikileaks, της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, προκύπτει ότι ορισμένες χώρες, "ιδιαίτερα η Γαλλία", επιχείρησαν να ματαιώσουν το πρόγραμμα με όλα τα μέσα.

Όμως η γαλλική ''ένσταση'', απορρίφθηκε από τους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν θέλουν "να χειραγωγούνται από τη Γαλλία".

"Απολύτως καμιά συνεργασία δεν προβλέπεται με τη Γαλλία ή με οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ στο πρόγραμμα HiROS", φέρεται ότι δήλωσε ένας υπεύθυνος της DLR, ο Αντρέας Έκαρτ.
Επισήμως η Γαλλία και η Γερμανία συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα διαστημικής φωτογράφισης MUSIS (multinational space-based system) μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.