Πάρε τηλέφωνο τον κερατά !!

Απιστία και ενοχές: Ποιο είδος απιστίας βιώνουν περισσότερο ενοχικά;


Ποιο είδος απιστίας βιώνουν περισσότερο ενοχικά άνδρες και γυναίκες, όταν έχουν τον ρόλο του... άπιστου;
Ερευνητική ομάδα από πανεπιστήμιο του Καναδά αποφάσισε να διεξάγει μια μελέτη με συμμετέχοντες 130 άνδρες και γυναίκες, για να διερευνήσει τις αντιλήψεις γύρω από την απιστία, συσχετίζοντας το φύλο των ανθρώπων με τον τύπο της απιστίας.
Η αρχική υπόθεση των ερευνητών ήταν πως οι άνδρες νιώθουν περισσότερο ένοχοι, όταν ερωτεύονται κάποια άλλη γυναίκα εκτός της μόνιμης συντρόφου τους, αφού οι γυναίκες ιεραρχούν υψηλά την συναισθηματική αφοσίωση και πίστη του συντρόφου τους.
Παρομοίως, επειδή η σεξουαλική διέγερση των ανδρών θεωρείται περισσότερο βιολογικά κινητοποιούμενη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι γυναίκες θα ένιωθαν περισσότερες ενοχές για τη σεξουαλική απιστία, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν την οδύνη που προκαλεί στον άνδρα η σεξουαλική απιστία της γυναίκας.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πρόσφατες ή προσδόκιμες σχέσεις τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι άρχισαν να ενδιαφέρονται για κάποιον/άλλο και τους έφεραν μπροστά σε 6 διλήμματα, όπου το κάθενα περιελάμβανε μια σεξουαλική και μια συναισθηματική εκδοχή, έτσι ώστε να δουν ποια εκδοχή προκαλούσε περισσότερες ενοχές. Σ ύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι άνδρες αισθάνονται πιο ένοχοι μετά από μια σεξουαλική «παρασπονδία», ενώ οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο ένοχες μετά από μια συναισθηματική.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν πως θα αισθάνονταν περισσότερο ένοχες, εάν ερωτεύονταν κάποιον άλλο πέραν του συντρόφου τους, παρά αν απλώς έκαναν σεξ «εκτός σχέσης». Αντιθέτως, οι άνδρες είπαν πως θα είχαν περισσότερες ενοχές, εάν έκαναν σεξ με κάποια άλλη εκτός της συντρόφου τους για την οποία δεν έτρεφαν βαθύτερα συναισθήματα, ακόμα και αν επρόκειτο για ένα one night stand.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
http://www.andrologia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην σελίδα μου.

.